Obec nesúhlasí s výstavbou skládky odpadu v susedných Šemetkovciach

02.04.2009 Stropkov

Vislava/Prešov 2. apríla (TASR) – Obec Vislava v Stropkovskom okrese nesúhlasí, aby v jej blízkosti stála ďalšia skládka komunálneho odpadu, ktorú chce súkromný investor vybudovať približne 1, 5 kilometra od jej územia, ...
Starosta obce Milan Haňak dnes v Prešove informoval novinárov, že podnikli právne kroky, aby zrušili rozhodnutie o povolení výstavby. Vedenie vislavskej samosprávy sa domnieva, že vzhľadom na nestabilné podložie na tomto území, čo podľa Haňaka potvrdzuje aj geologický prieskum, môže skládka ohroziť zdroj pitnej vody, ktorý sa nachádza v II. ochrannom pásme. Obec rovnako nesúhlasí s procesom schvaľovania stavby. V tejto súvislosti podali žalobu na Krajský súd v Prešove, ktorou chcú dosiahnuť obnovenie konania.
\"Ak sa tento projekt zrealizuje, bude mať obec vo svojej blízkosti tri skládky odpadu, \" konštatoval Haňak. Jedna sa nachádza v Hrabovčíku vzdialenom vzdušnou čiarou asi päť kilometrov a v rovnakej vzdialenosti od obce je skládka v Choči, ktorú využíva okresné mesto Stropkov. \"Koncom roka 2007 sme iniciovali aj petičnú akciu, pod ktorú sa podpísalo 70 percent obyvateľov obce, \" dodal starosta Vislavy. Ten si po nástupe do funkcie za vlastné peniaze zakúpil v danej lokalite pozemok, aby sa mohol stať účastníkom konania a zabránil tak výstavbe skládke komunálneho odpadu.
Spomínaná skládka má slúžiť na uskladňovanie odpadu z viacerých obcí tohto regiónu, predovšetkým však pre mesto Svidník. Prednosta Mestského úradu vo Svidníku Vladimír Popík dnes pre TASR povedal, že skládka v Hrabovčíku je už plná a odpad musia vyvážať až do 50 kilometrov vzdialenej obce Hertník v Bardejovskom okrese.
\"Z tohto dôvodu už niekoľko rokov spolupracujeme na projekte výstavby novej skládky. Proces bol dlhodobý. Okrem Šemetkoviec sa pôvodne uvažovalo aj o možnostiach výstavby tejto skládky v štyroch iných lokalitách, \" povedal Popík. S budovaním spomínanej verejnoprospešnej stavby pri obci Šemetkovce počítal aj územný plán Prešovského samosprávneho kraja, ktorý sa schvaľoval v roku 2004.
Stavbu realizuje spoločnosť Ekoservis Svidník s.r.o. , v ktorej 15 percent podielu vlastní obec Šemetkovce, 20 percent mesto Svidník a majoritný podiel košická spoločnosť AGB ekoservis Košice. Konateľ firmy Milan Dobňák pre TASR uviedol, že zatiaľ bola ukončená len výstavba prístupovej komunikácie. Realizácia projektu bude stáť podľa neho približne milión eur (30,13 milióna korún) a táto skládka by mala zabezpečiť vývoz komunálneho odpadu na 10 – 15 rokov.
Aktivity ľudí, ktorí vstúpili do tohto procesu pred ukončením výstavby, považuje Dobňák za nekorektné. \"Som presvedčený, že sme splnili všetky zákonné podmienky na realizáciu tohto projektu, \" uviedol pre TASR konateľ spoločnosti a dodal, že táto skládka obci nijako neuškodí, pretože spĺňa všetky prísne kritériá, ktoré sú vyžadované pre podobné projekty.
Stavebné povolenie vydali v júni 2008 a po odvolacom konaní bolo potvrdené v decembri minulého roka. Dobňák potvrdil, že pokiaľ sa nevyskytnú žiadne komplikácie, výstavba bude pokračovať už v najbližších týždňoch.
 

Vyberte región